czwartek, 23 lutego 2012

opis rasy

Opis rasy American Staffordshire Terrier

Potocznie zwany amstaffem to pies z grupy terierów, klasyfikowany jako terier w typie bull. Choć istnieją różne hipotezy dotyczące powstania tej rasy, najczęściej przyjmuje się, że wywodzi się ona od bullterrierów i została wyhodowana do walki z bykami.
Pierwsza hodowla w Polsce powstała w 1990 roku. Amstaffy szybko zaskarbiły sobie w naszym kraju grono zagorzałych fanów i równie żarliwych przeciwników. W niektórych krajach, jak na przykład Wielkiej Brytanii, ich hodowla jest zakazana.

Jest to pies o bardzo dużej, w stosunku do swojego ciężaru i wzrostu, sile. Mocny, umięśniony, ale bardzo zwinny, pozostaje czujny na sygnały otoczenia. Ma średniej długości, dobrze wysklepioną głowę ze spiczastymi uszami, które mogą być cięte lub nie. Krótki grzbiet amstaffa łagodnie opada ku tyłowi. Nieco wygięta szyja zwęża się od łopatek ku nasadzie głowy. Kończyny psa są stosunkowo krótkie - przednie dość szeroko rozstawione, by umożliwić rozwój szerokiej i głębokiej klatki piersiowej. Stosunkowo krótki w stosunku do reszty ciała ogon wyraźnie zwiększa się ku cienkiemu wierzchołkowi. Krótka sierść może występować we wszystkich typach umaszczenia, jednak psy jednolicie białe, czarne podpalane brązem i wątrobiane nie znajdują uznania w oczach hodowców.
 

Amstaffy hodowane są obecnie jako psy rodzinne, na właścicielach psów tej rasy ciąży jednak spora odpowiedzialność. To silne, dynamiczne zwierze powinno być od szczenięctwa prawidłowo układane - należy je uczyć zarówno posłuszeństwa wobec właściciela, jak i przyjaznego zachowania w stosunku do innych psów ponieważ, w związku z pierwotnym zastosowaniem, ma spore skłonności do bójek. Nie wolno ignorować również ogromnej u psów tej rasy potrzeby ruchu na świeżym powietrzu. Prawidłowo ułożone, amstaffy doskonale sprawdzają się w roli domowych pupilów, utrzymujących bardzo bliski kontakt z właścicielem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz